GOTS și OEKO-TEX® pe înțelesul tuturor

Ai auzit probabil deja de certificatele GOTS și OEKO-TEX® STANDARD 100 sau ai văzut cel puțin o etichetă de pe un produs textil care conținea aceste grupări de litere.

Dar știi ce înseamnă și de ce sunt importante? Dacă îți pasă de sănătatea copiilor tăi, acest articol este pentru ține!

            Hainele pot fi periculoase pentru sănătate 

Îmbrăcămintea modernă este adesea tratată cu compuși care ajută la creșterea gradului de moliciune al tesaturii  sau care împiedică hainele să se păteze, să se șifoneze, să se lărgească etc. Aceiași compuși au fost asociați cu efecte adverse asupra sănătății cum ar fi iritarea pielii, probleme de dezvoltare și chiar cancer. Copiii sunt deosebit de susceptibili la substanțe chimice toxice, deoarece organismul lor este în proces de dezvoltare. Toxicitatea depinde de doză și de cât de des sunt cei mici expuși la hainele toxice.

 

            Substanțe toxice frecvent întâlnite în articolele textile 

                        PFAS

Îmbrăcămintea etichetată drept: „rezistentă la apă”,  sau „rezistentă la pete” ar putea părea  avantajoasă. Însă aceste cuvinte ar putea însemna faptul  că  articolul vestimentar conține o clasă toxică de substanțe chimice numite substanțe per- și polifluoroalchilice (PFAS). Expunerea la PFAS a fost asociată cu cancerele renale și testiculare, leziuni hepatice și probleme de dezvoltare.

                        Ftalații

Ftalații sunt substanțe chimice utilizate că agenți de înmuiere a plasticului.

Efectele ftalatilor asupra organismului uman sunt dintre cele mai grave.   ADHD, astm, diabet și cancer de sân, o serie de probleme de reproducere, inclusiv scăderea funcțiilor de reproducere la bărbați și endometrioză la femei. Ftalații prezintă cel mai mare risc pentru copii, care ar putea pune haine contaminate în gură.

                        Plumb 

Copiii expuși la plumb pot suferi leziuni cerebrale permanente, ceea ce duce adesea la dizabilități de învățare și la creșterea riscului de comportament violent.

 

                        Cum știi care articole vestimentare nu conțin chimicale periculoase pentru organism 

 

E simplu! De fiecare dată când cumperi un obiect vestimentar, asigura-te că are menționate pe eticheta GOTS / OEKO-TEX® STANDARD 100

Certificatele GOTS și OEKO-TEX® STANDARD 100 sunt standarde gestionate de organizații individuale, recunoscute la nivel mondial în industria textilă. GOTS este o certificare globală care acoperă textilele „organice”, în timp ce OEKO-TEX® STANDARD 100 este o certificare globală care acoperă textilele „organice și nonorganice”. Ambele au standarde de testare stricte în vigoare.

Dacă un produs deține o certificare GOTS sau OEKO-TEX® STANDARD 100, poți fi sigură că produsul a trecut prin testare și este la fel de sigur pe cât poate fi pentru sănătate.

                        Ce înseamnă exact certificare  GOTS 

 

Standardul Global Organic Textile (GOTS) este standardul mondial de prelucrare a textilelor atunci când vine vorba de fibre organice. Definește criterii de mediu la nivel înalt de-a lungul întregului lanț de aprovizionare de textile organice și necesită respectarea criteriilor sociale. Pentru a primi certificat GOTS, textilele trebuie să conțină minimum 70% fibre naturale organice certificate. Toate aporturile chimice  trebuie să îndeplinească un set de criterii de mediu și toxicologice, împreună cu planul de tratare a managementului apelor reziduale pentru orice prelucrare umedă implicată. Un produs textil care poartă eticheta GOTS „organic” trebuie să conțină minimum 95% fibră organică certificată. În cazul în care un produs care poartă eticheta GOTS „fabricată cu organic” trebuie să conțină minimum 70% fibre organice certificate.

Certificarea GOTS acoperă întregul proces textil. De asemenea, include practici de muncă echitabile și asigurarea că nu există substanțe toxice cunoscute utilizate ca parte a procesului de fabricație. În concluzie, sigure pentru oameni.

 

 

                        Ce înseamnă exact STANDARD 100 by OEKO-TEX

 

Pentru a obține o certificare OEKO-TEX® STANDARD 100, materialul textil trebuie să fie lipsit de peste 100 de substanțe cunoscute a fi dăunătoare pentru sănătatea umană. Standardul ia în considerare următoarele:

– Reglementări legale, cum ar fi interzicerea coloranților AZO, formaldehidă, pentaclorofenol, cadmiu, nichel etc.;
– Alte substanțe chimice dăunătoare care nu sunt încă reglementate legal;
– Cerințele din anexele XVII și XIV ale Regulamentului European pentru Produse Chimice REACh, precum și lista de candidați ECHA SVHC;
– Cerințe din Legea SUA pentru îmbunătățirea siguranței produselor de consum (CPSIA) privind plumbul;
– Numeroase clase de substanțe relevante pentru mediu.

 

                        De unde poți achiziționa haine pentru copii certificate GOTS și OEKO-TEX® STANDARD 100

Pe Babysharksclub.com poți găși o gama variată de produse vestimentare de lux pentru copii și bebeluși care au certificate GOTS și OEKO-TEX. Protejeaza-ti copiii achizitionand haine la cele mai înalte standarde de calitate de aici.

Similar Posts

Lasă un răspuns