Cizme din cauciuc natural – alternativa sănătoasă

Cristofor Columb și Cizmele din Cauciuc

Atunci când Cristofor Columb și oamenii săi au descoperit Lumea Nouă, unul dintre primele lucruri care le-a atras atenția au fost cizmele de cauciuc pe care le purtau băștinașii.

Cauciucul natural, care este un produs solid obţinut prin coagulare din seva produsă de câteva specii de arbori. În special Hevea Brasiliensis,  era cunoscut și folosit de populația indigenă cu multă vreme înainte de sosirea europenilor. Latexul, așa cum este denumită seva copacilor de cauciuc este o emulsie care conține în proporție de 33% cauciuc.

Columb a observat că indigenii crestau scoarța copacilor de cauciuc, recoltau seva obținută, își înmuiau picioarele în ea. Apoi își țineau picioarele deasupra focului până când seva se întărea și cacuciucul capătă o culoare întunecată. Rezultatul: O formă brută a cizmelor de cauciuc așa cum le cunoaștem în zilele noastre. Aceste cizme îi ajutau să își păstreze picioarele uscate în perioadele ploioase. Astfel a luat naștere încălțămintea impermeabilă.

 Cizme din cauciuc – ideale pentru perioada dintre anotimpuri

Cizmele din cauciuc sunt ideale pentru perioadele dintre anotimpuri, atunci când temperaturile cresc şi micuții tăi nu mai poţi purta încălțări îmblănite. Sunt, practice, impermeabile și sunt mai uşoare şi mai comode decât incaltarile de iarnă oferind libertate de mișcare chiar și atunci când plouă torențial.

Mai mult ca sigur copiii tăi au cel puțin o pereche de cizme de cauciuc în garderobă, însă te-ai asigurat că știi totul despre ele înainte să le cumperi ?

Poate  arată bine și sunt confortabile însă riscurile pentru sănătatea copiilor tăi în cazul în care poartă cizme de ploaie confecționate din anumite materiale sunt majore.

Cizme din PVC – Pericol major pentru sănătate

Odată cu descoperirea PVC-ului producția încălțărilor impermeabile a devenit o afacere foarte profitabilă. Datorită cererii mari pentru astfel de produse pe piață și a costurilor mici de producție. Problemele legate de purtarea încălțărilor confecționate din PVC nu au întârziat să apară.

Cel mai obișnuit material folosit pentru cizmele de ploaie, atât pentru copii cât și pentru adulți, este PVC-ul. Acesta este și cel mai toxic material plastic. Este toxic în timpul procesului de fabricație, este toxic pentru planetă și este toxic pentru consumatorul final.

Când este pur, PVC-ul este în proporție de 57% clor. Clorul ajunge în apa pe care o bem și în sol. De asemenea, atunci când este ars PVC-ul, acest clor produce dioxine extrem de toxice și persistente, care ajung în sol, în aer , în apă, în pești, animale și păsări și, în final, în corpul nostru. Întregul ciclu de viață al vinilului este distructiv pentru noi și pentru mediu.

În starea să naturală PVC-ul nu este potrivit pentru fabricarea produselor de larg consum de aceea în timpul fabricării sale i se adaugă substanțe chimice toxice pentru a-i  oferi calități pe care nu le are. De exemplu, ftalați sunt adăugați la PVC  pentru a-l face flexibil. Se adaugă metale grele pentru a-l face mai durabil. Problema este că acești aditivi nu sunt legați permanent de plastic și sunt eliberați treptat în atmosferă.

Expunerea la metale grele are efecte grave asupra sănătății: creșterea și dezvoltarea redusă a copiilor, cancer, leziuni ale organelor, leziuni ale sistemului nervos și, în cazuri extreme, moartea. De asemenea expunerea la ftalați este nocivă pentru organism.

 Cauciucul sintetic contine aditivi periculosi

Un alt material folosit pe scară largă la fabricarea încălțărilor impermeabile este cauciucul sintetic, adică un tip de plastic derivat din petrol.

Acest tip de plastic este foarte periculos datorită chimicalelor nocve din compoziția sa. Producătorii folosesc numeroși aditivi toxici, inclusiv solvenți, pigmenți și plastifianți.

Industria cauciucului sintetic este toxică pentru mediu, lucrători și consumatorul final care nu este avertizat asupra riscurilor pe care le implică purtarea acestui tip de încălțări. Nitrosaminele, care sunt cancerigene, sunt adesea utilizate la fabricarea încălțărilor din cauciuc sintetic.

Cauciucul sintetic este probabil mai puțin problematic decât PVC-ul, dar conține aditivi extrem de periculoși pentru sănătate așa că nu este indicată purtarea articolelor confecționate din acest material

Cizme din cauciuc natural –  alternativa sănătoasă

 Calitatea principală a cizmelor de cauciuc natural este aceea că sunt sigure pentru sănătate.

Cauciucul natural este cel mai sigur material folosit la fabricarea încălțărilor impermeabile , deoarece provine dintr-o resursă regenerabilă, este biodegradabil și este lipsit de petrochimice, metale grele și ftalați. Fabricarea să nu depinde de mulți aditivi toxici precum vinilul și cauciucul sintetic.

Astfel, cauciucul natural este materialul potrivit pentru confecționarea cizmelor de ploaie sigure pentru sănătate și mediu.

Cizmele confecționate din cauciuc natural, nu au mirosul chimic și sintetic specific cizmelor din materiale artificiale.   Acestea sunt impermeabile, ușoare și extrem de flexibile, pot fi curățate simplu si rapid și sunt alegerea cea mai potrivită pentru copii.

De unde poti cumpara cizme din cauciuc natural

Daca vrei sa achizitionezi o pereche de incaltari impermeabile si sigure pentru sanatatea copiilor tai, gasesti pe Babysharksclub.com cele mai dragute cizme de ploaie eco-friedly din cauciuc natural de calitate superioară produse de brandul Celavi.

 

Similar Posts