Copiii care fac mofturi la mâncare

Copiii care fac mofturi la mâncare sunt o problema cu care se confruntă mai toți părinții. Să ai de-a face cu micuți care fac mofturi la mâncare  poate fi frustrant, mai ales atunci când nu găsești modalități eficiente și sigure de a le extinde preferințele alimentare.

Dacă orele de masă sunt o luptă, încearca aceste sfaturi pentru a-ți  ajută copiii  să dezvolte obiceiuri alimentare mai bune. Poți utiliza aceste sfaturi pentru copiii de orice vârstă. Nu este niciodată prea târziu, pentru nimeni, să înceapa să aibă obiceiuri alimentare mai sănătoase.

 

                        Fii un exemplu pentru copiii tăi

 

Copiii care fac mofturi la mâncare vor fi  mai dispuși  să încerce alimente noi dacă vor vedea că celelalte persoane de la masă consumă aceste alimente. Copiii învață despre alimente și preferințe alimentare urmărind comportamentele alimentare ale altora. Încearcă să mărești cantitatea de alimente sănătoase pe care o consumi. Savurează legumele  la mese ca și gustări în fața copiilor.

 

            Implică-i pe cei mici în planificarea și prepararea meselor 

 

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face cu micuții care fac mofturi la mâncare, pentru a le extinde interesul pentru feluri noi,  este să îi implici în gătit, cumpărături și alegerea meniului. Mergi cu cei mici la cumpărături de alimente și permite-le să aleagă câteva produse sănătoase pe care și-ar dori să le încerce. Astfel mesele vor deveni mai distractive iar ei vor prinde încredere și vor dori să încerce și alte alimente noi.

 

                        Alegerea și prezentarea felurilor de mâncare 

 

Unii copii fac mofturi la mâncare din cauza texturii  sau aspectului unor produse alimentare. Din acest motiv, ori de câte ori încerci să introduci ceva nou în alimentația copiilor tăi, ai grijă să arate apetisant. Legumele  precum ardeii, morcovii, ceapă și ciupercile pot fi adăugate cu ușurință la rețetele preferate de copii. Unele dintre acestea fiind sosurile de paște, pizza și supă crema.

Un alt mod de a face mâncarea sănătoasă  să pară mai apetisantă pentru copii este de a o prezenta într-un fel care este distractiv și creativ. Taie fructele și legumele proaspete în formă de stea cu ajutorul formelor de prăjituri. Puțini copii rezistă la această strategie.

                        Începe cu porții mici 

 

Este normal că părinții să își dorească să își hrănească micuții cu porții copioase pentru a se asigura că obțin caloriile de care au nevoie. Cu toate acestea, atunci când încerci să introduci alimente noi, porțiile mai mici pot avea succes mai mare. Oferirea de porții mari copiilor îi  poate copleși și îi poate determina să facă mofturi la mâncare. Doar pentru că porția este prea mare.  Atunci când vrei că cei mici să încerce alimente noi, începe cu o cantitate mică. Aceasta trebuie  să o servești  înaintea altor feluri preferate de ei. Dacă se descurcă bine cu porția mai mică, crește treptat cantitatea de alimente noi la mesele ulterioare până când se ajunge la o dimensiune normală a porțiilor.

 

                        Recompensează-ți copiii  în mod corect 

 

Adesea, părinții îi ispitesc pe copiii care fac mofturi la mâncare să încerce un fel nou, promițând drept recompensă un desert. Este posibil să nu fie cea mai bună modalitate de a crește gradul de acceptarea a alimentelor noi. Folosirea alimentelor nesănătoase, cum ar fi înghețata, chipsurile sau sucurile acidulate, îi poate determina pe copii să consume o cantitate excesivă de calorii și să mănânce atunci când nu le este neapărat foame. Experții sugerează că utilizarea recompenselor nealimentare pentru a încuraja acceptarea alimentelor noi este nu cea mai bună. Simplă folosire a laudelor verbale  este o metodă care dă rezultate foarte bune.

 

 

 

 

 

 

 

Similar Posts