Cum să faci din citit o distracție pentru cei mici

Să citești o carte împreuna cu micuții tăi este un prilej de apropiere și de discuții. Nu există niciun mod corect, sau greșit de a vă bucura împreună de o poveste. Există insa câteva trucuri care să te ajute să îi deschizi apetitul pentru citit.

Dă-i voie să aleagă!

Roagă-ți copilul să aleagă o carte pe care ar dori să o citească. Cei mici vor fi mult mai interesați de poveste dacă au ales-o singuri. Nu îți face griji dacă tot revine la aceeași poveste. Lectură repetitivă oferă multe beneficii pentru copii. Cu cât un copil citește mai mult, cu atât vocabularul lui devine mai mare. Atunci când un copil citește, sau aude aceeași carte de mai multe ori, devine familiar și confortabil cu un număr mai mare de cuvinte.

Uitați-vă la poze !

Nu trebuie doar să citiți cuvintele din pagină. Poate este ceva amuzant în imagini, sau poate copilului tău îi place să ghicească ce se va întâmpla în continuare. Cărțile cu imagini pot fi o modalitate excelentă de a vorbi despre spaimele și grijile copiilor tăi, sau de a-i ajuta să se descurce cu emoțiile lor. Oferă-le spațiu pentru a vorbi și întreabă-i cum se simt în legătură cu ce au citit.

Oprește dispozitivele care îi distrag atenția

Pe cât sunt de folositoare cărțile în dezvoltarea creierului, pe atât de contraindicat este televizorul. Este ideal că micuții tăi să se uite cât mai puțin la televizor pentru a-și proteja dezvoltarea cognitivă și comportamentală. Dacă poți, oprește televizorul, radioul și computerul. Pentru voi este mai ușor să vă bucurați de poveste fără alte distrageri.

Realizați legături logice între diferite părți ale poveștii

Un alt element care are o legătură puternică cu dezvoltarea abilităților cognitive ale copiilor este modul în care părinții construiesc legături logice între diferite părți ale poveștii. Adesea evenimentele din cărți se desfășoară foarte repede. Lupul mănâncă iezii, iar în minutul următor este găsit de capra. Ideal ar fi sa incerci sa faci succesiunile cat mai logice si usor de priceput.

Stați aproape

Stați cât se poate de aproape. Ai putea încuraja copilul să țină cartea singur și să întoarcă și paginile. Se va simți protejat și implicat.

 

Similar Posts