Cum să te descurci cu un copil și un sugar

A avea un al doilea copil este adesea mult mai ușor decât la primul – nu există frici de necunoscut sau îndoieli despre cum să ai grijă de copilul tău. Dar, împreună cu această încredere, vine un nou set de provocări :

Nu-i dezvălui prea devreme că urmează să aibă un frate, sau o soră

Spune-i copilului tău că va avea un frate, sau o sora, dar nu prea curând. Spune-i atunci când sarcina este mai avansată și  poate observa ce se întâmplă. Ajută-l pe copilul tău să se obișnuiască – încetul cu încetul – cu ideea unui bebeluș în familie. Vorbește despre „copilul nostru” și arătă-i imagini cu bebeluși. Începe să îi spui că bebelușul urmează să ajungă acasă  cu puțin înainte de data la care este programată nașterea . Explică-i ce se va întâmplă cu el în timp ce tu ești la spital. Copiii au nevoie de timp pentru a se adapta. Este foarte important să se simtă în siguranță cu privire la întoarcerea ta.

Planifică din vreme

Planificarea poate preveni multe dintre spaimele copilului cel mare.  Dacă intenționezi să schimbi camera sau mobilierul copilului tău cel mare, încearca  să faci acest lucru la începutul sarcinii. Explică-i că faci asta pentru că a crescut și are nevoie de mai mult spațiu,  nu pentru că bebelușul va avea nevoie de pătuțul lui. Este mai ușor dacă cel mare este deja pregătit și poate să se hrănească și să se îmbrace fără ajutor înainte de apariția bebelușului, dar nu îți face  griji dacă nu este cazul. Incurajeaza-ti copilul să socializeze și să se joace cu alți copii, poate într-un grup de joacă. Acest lucru ajută copilul să-și dezvolte abilitățile sociale de care vor avea nevoie pentru a avea o relație bună cu sora, sau cu fratele sau.

Configurează o zona pentru copilul cel mare

Dacă ai grijă de un sugar și de un copil mai mare, este foarte important să amenajezi o zona în care copilul cel mare să se poată juca de unul sigur.  Include în această zonă rafturi de dimensiuni potrivite pentru copii. Îi vor permite copilului tău să își aleagă singur jucăriile, precum și o mulțime de jucării care încurajează jocul independent.

Nu-i lasă singuri niciodată

Nu lăsa niciodată un copil singur cu un bebeluș. Este minunat pentru copilul tău să știe că ai încredere în el atunci când se află în preajma bebelușului. Cei mari însă pot fi tentați să împartă un biscuit cu cei mici, de exemplu, iar asta ar putea sufoca bebelușul. Chiar dacă cel mare are intenții bune, abilitățile sale motorii abia se dezvoltă, așa că nu deține controlul complet asupra a ceea ce face.

Acceptă și cere ajutor

Uneori este dificil să recunoști că ai nevoie de ajutor, dar este atât de important atunci când jonglezi cu un copil mai mare și un sugar. Spune „da” dacă un prieten, părinte sau membru al familiei se oferă să aibă grijă de cel mare, astfel încât să poți petrece timp de calitate cu bebelușul.

Similar Posts

Lasă un răspuns