Pericolul din garderoba copiilor tăi
Știai că de câte ori adaugi în garderoba copiilor tăi haine ieftine îi expui la pericol?
Multe dintre articolele vestimentare ieftine și care arată foarte bine, deși par chilipiruri la prima vedere, sunt adevărate pericole pentru sănătatea copiilor noștri. Chiar dacă sunt drăguțe și confortabile, acestea pot deveni letale.
De la mirosul neplăcut al pielii, la erupții cutanate, sângerări nazale, greață sau chiar mult mai rău, substanțele chimice din țesăturile sintetice nu sunt cei mai buni tovarăși pentru pielea sensibilă a celor mici.
Producătorii de îmbrăcăminte ieftină își îmbibă produsele în substanțe chimice toxice în mai multe etape diferite. Natură sistemică a toxinelor din îmbrăcăminte înseamnă adesea că a încerca să le speli din haine este că și cum ai încerca să speli pesticidele din căpșuni cultivate cu pesticide: practic imposibil. Garderoba devine astfel unul dintre cele mai periculoase locuri din casă.
Ideal ar fi să cumperi haine de calitate care chiar dacă au un pret mai ridicat îți oferă garanția că sănătatea copilului tău nu este în pericol.
Pentru a ști ce substanțe chimice toxice din haine ar trebui evitate ti-am pregătit un mini-ghid care să te ajute atunci când alcatuiesti garderoba pentru cei mici.
Țesătură de acrilic
Poliacrilonitrilul este un lichid incolor, inflamabil, creat din polipropilenă și din el se produce țesătură de acrilic. Când este expus la poliacrilonitril, corpul nostru metabolizează substanța chimică sub formă de cianură. Această se întâmplă după expunerea la substanță chimică prin contact cu pielea, prin ingerare sau prin inhalare. Poliacrilonitrilul poate provoca apariția cancerului.
Bumbacul neecologic
Cu siguranță în garderoba copiilor tăi se află cel puțin un produs din bumbac. Anual, producătorii de bumbac neecologic, utilizează până la 25% din insecticidele din lume și peste 10% din pesticide. Reziduurile provenite din aceste otrăvuri sunt transferate de pe sol în farfuria noastră, făcându-și loc în fibrele hainelor noastre ieftine de bumbac neecologic.
Chiar și cea mai mică doză de expunere la pesticide poate provoca leziuni pe creier, leziuni fetale și sterilitate. O mulțime de substanțe chimice sintetice toxice sunt, de asemenea, necesare pentru prelucrarea bumbacului neecologic. Unele dintre aceste substanțe chimice includ ceară de silicon, metale grele, substanțe ignifuge, amoniac și formaldehidă. Căldura corporală și transpirația accelerează absorbția acestor reziduuri în piele.
Formaldehidă
Folosită în principal în construcții – și pentru a îmbălsăma cadavre – formaldehidă, a fost legat de dermatită și cancer pulmonar. Acest cancerigen este folosit pentru a acoperi adesea îmbrăcămintea nouă pentru a preveni apariția mucegaiului, a șifonării și a paraziților în timpul transportului.
PFC (Perfluorocarbon)
Expunerea la PFC a fost asociată atât cu cancerul renal, cât și cu cel testicular, obezitate și scăderea răspunsului la vaccinuri. Din perspectiva mediului, fabricarea PFC poate contamina apa de suprafață, apa potabilă, apa subterană, aerul și praful. PFC poate fi găsit în articole de uz casnic și articole de îmbrăcăminte și încălțăminte care pretind că sunt rezistente la pete și impermeabile.
Țesături Anti-bacteriene
Mulți producători de haine folosesc amestecuri chimice sintetice și fungicide pentru a-și fabrica produsele „anti-bacteriene”. Aceste substanțe chimice includ triclosan, care s-a dovedit a provoca toxicitate hepatică, ba chiar și cancer la ficat.
Evită bombele toxice din garderoba copiilor tăi achiziționând produse vestimentare de la brand-uri Eco-Friendly.
PhotoCredit: @gettyimages