Zece trucuri pentru proaspeţii tătici

Atunci când abia ai devenit tătic totul poate părea complicat şi dificil, de aceea am pregătit pentru tine o listă cu zece trucuri care îţi vor face viaţa mai uşoară.

Timp şi toleranţă

Cele mai importante trucuri – atunci când vine vorba de nou-născuți – sunt simple. Cel mai important lucru pe care îl poţi face este să petreci pur și simplu timp cu nou-născutul. Cercetările serioase despre paternitate au o vechime de doar treizeci de ani și ceea ce știm dovedeşte că, cu cât tații petrec mai mult timp cu pruncii lor, cu atât este mai bine pentru bebeluşi.

Pe lângă timpul de calitate petrecut împreună cu cel mic, va trebui să ai un nivel ridicat de toleranţă faţă de tine şi de noua ta creaţie pentru a vă cunoaşte mai bine. Fii bun şi blând cu voi amândoi. Dă-ţi timp să-ţi intri pe deplin în rol.

Contact vizual

Știm de multă vreme că sugarii sunt atrași de figura umană dar, cu ajutorul cercetării computerizate, oamenii de ştiinţă au reușit să-şi dea seama spre ce parte a figurii privesc bebeluşii în mod special iar răspunsul este: spre ochi! Cei mici sunt atraşi de figuri în general şi de ochi în particular. Ţine minte că ei pot vedea clar la o distanta de doar 30-40 de centimetri, aşa că nu uita să zâmbeşti, să stai aproape de bebeluş şi să îl priveşti în ochi!

Sunete repetitive

„Tata”, „ Mama”, „ PaPa” sunt primele şi cele mai comune sunete pe care le pot emite bebeluşii. Aceste sunete sunt uşor de emis, iar sugarul înţelege treptat că poate obține un control rapid al limbajului și feed -back din  mediul său, prin intermediul acestor sunete. Pentru a întări legătura dintre tine şi bebeluşul tău, ori de câte ori îl auzi scoţând aceste sunete, repetă-le şi tu!

Bebeluşii iubesc mişcarea

Foto @gettyimages

O iubesc, au nevoie de ea şi tânjesc după ea. Iubesc să fie ţinuţi în braţe, zgâlţânaţi uşor, învârtiţi. Există un motiv întemeiat pentru acest lucru. Mişcarea îi ajută pe sugari să îşi dezvolte totul, de la creier la simţul echilibrului. Când îţi iei copilul în braţe, oferă-i sentimentul de securitate fără să îl ţii prea strâns sau să îi laşi prea multă libertate de mişcare. Nu-ți fie teama să îl ţii în braţe în timp ce te învârţi, sări sau te ghemuieşti. Află ce îi place şi cultivă mişcările respective.

Schimba-i scutecul

Cercetătorii au descoperit că tații care au ajutat la schimbarea scutecelor copiilor lor au căsnicii mai puternice, mai fericite și mai îndelungate. Dacă vrei să marchezi puncte în relaţia cu bebeluşul şi cu partenera ta, ajută la schimbatul scutecelor.

Dragoste, dragoste si iar dragoste

Dragostea mamiferelor este o interacțiune complexă de biochimie și comportament. Mamiferele sunt unice în această privință, deoarece suntem predispuși să ne îngrijim unii de ceilalţi. Nimeni nu contestă faptul că mamele sunt mai predispuse decât tații să îşi protejeze puii, dar ceea ce tăticii s-ar putea să nu fi avut din instinct, se pot dezvolta cu ușurință. Exista studii care sugerează că atunci când părinții și copiii interacționează, sistemele lor limbice, partea emoțională a creierului, rezonează și se adaptează unele la celelalte. Asta înseamnă că tu şi bebeluşul tău veţi începe să vă armonizaţi unul cu celălalt după ce veţi petrece timp împreună. Şi este genul de armonie care poate dura o viaţă întreagă.

Fii receptiv

O atingere, o privire, un strigăt, orice trucuri face micuțul tău pentru a intra în legătură cu tine ar trebui luate în seamă. Aminteşte-ţi – abia învață cum să se descurce în lume. Arata-i că apreciezi efortul. Studiile au arătat că părinții care răspund la strigătele și nevoile copililor lor îi ajută pe aceştia să dezvolte abilități de comunicare și limbaj mai bune.

Dormi

Unul dintre cele mai importante trucuri care funcționează este să dormi cât poţi de mult. Nu exista nici un motiv pentru care tu şi partenera ta să fiţi amândoi în picioare, la 3 dimineaţa ca să aveţi grijă de bebeluş. Faceţi cu rândul. Dăruiţi-va unul celuilalt darul somnului. Dacă ai devenit tătic de curând eşti pe cale să realizezi ce cadou preţios este somnul.

Foto @gettyimages

Stabileşte o rutină

Un program stabil, ales de bebeluș, poate însemna diferenţa dintre un copil care mănâncă și adoarme ușor și un copil care face ca nopțile și zilele să pară un iad. Părinții nu pot pur și simplu să impună bebeluşului un program, sperând ca acesta să funcţioneze. Unul dintre trucuri este să aștepți ca bebeluşul să-şi stabilească propria rutină de somn, mâncare și joacă. În mod obişnuit rezultatele se vor vedea în aproximativ trei luni. Apoi se vor schimba brusc după o lună. Este în regulă şi este absolut normal. Părinţii trebuie doar să respecte programul pe care şi-l stabileşte copilul.

Sex

Chiar dacă în anumite momente pare greu de crezut, tu şi partenera ta veţi începe să faceţi sex din nou. Regula generală este să se întâmple după şase săptămâni de la naştere, însa uneori poate dura mai mult până ambii parteneri au chef din nou de sex. Ia-o uşor. Fii delicat şi romantic. Funcţionează !

 

Similar Posts