GOTS si OEKO-TEX® pe intelesul tuturor

GOTS si OEKO-TEX® pe intelesul tuturor

  • May 13

Ai auzit probabil deja de certificatele GOTS si OEKO-TEX® STANDARD 100 sau ai vazut cel putin o eticheta de pe un produs textil care continea aceste grupari de litere.

Dar stii ce inseamna si de ce sunt importante? Daca iti pasa de sanatatea copiilor tai, acest articol este pentru tine!

Hainele pot fi periculoase pentru sanatate


Imbracamintea moderna este adesea tratata cu compusi care ajuta la cresterea gradului de moliciune al tesaturii sau care impiedica hainele sa se pateze, sa se sifoneze, sa se largeasca etc. Aceiasi compusi au fost asociati cu efecte adverse asupra sanatatii cum ar fi iritarea pielii, probleme de dezvoltare si chiar cancer. Copiii sunt deosebit de susceptibili la substante chimice toxice, deoarece organismul lor este in proces de dezvoltare. Toxicitatea depinde de doza si de cat de des sunt cei mici expusi la hainele toxice.

Substante toxice frecvent intalnite in articolele textile


PFAS


Imbracamintea etichetata drept: „rezistenta la apa”, sau „rezistenta la pete” ar putea parea avantajoasa. Insa aceste cuvinte ar putea insemna faptul ca articolul vestimentar contine o clasa toxica de substante chimice numite substante per- si polifluoroalchilice (PFAS). Expunerea la PFAS a fost asociata cu cancerele renale si testiculare, leziuni hepatice si probleme de dezvoltare.

Ftalatii


Ftalatii sunt substante chimice utilizate ca agenti de inmuiere a plasticului.

Efectele ftalatilor asupra organismului uman sunt dintre cele mai grave. ADHD, astm, diabet si cancer de san, o serie de probleme de reproducere, inclusiv scaderea functiilor de reproducere la barbati si endometrioza la femei. Ftalatii prezinta cel mai mare risc pentru copii, care ar putea pune haine contaminate in gura.

Plumb


Copiii expusi la plumb pot suferi leziuni cerebrale permanente, ceea ce duce adesea la dizabilitati de invatare si la cresterea riscului de comportament violent.


Cum stii care articole vestimentare nu contin chimicale periculoase pentru organism

E simplu! De fiecare data cand cumperi un obiect vestimentar, asigura-te ca are mentionate pe eticheta GOTS / OEKO-TEX® STANDARD 100

Certificatele GOTS si OEKO-TEX® STANDARD 100 sunt standarde gestionate de organizatii individuale, recunoscute la nivel mondial in industria textila. GOTS este o certificare globala care acopera textilele „organice”, in timp ce OEKO-TEX® STANDARD 100 este o certificare globala care acopera textilele „organice si nonorganice”. Ambele au standarde de testare stricte in vigoare.

Daca un produs detine o certificare GOTS sau OEKO-TEX® STANDARD 100, poti fi sigura ca produsul a trecut prin testare si este la fel de sigur pe cat poate fi pentru sanatate.


Ce inseamna exact certificare GOTS


Standardul Global Organic Textile (GOTS) este standardul mondial de prelucrare a textilelor atunci cand vine vorba de fibre organice. Defineste criterii de mediu la nivel inalt de-a lungul intregului lant de aprovizionare de textile organice si necesita respectarea criteriilor sociale. Pentru a primi certificat GOTS, textilele trebuie sa contina minimum 70% fibre naturale organice certificate. Toate aporturile chimice trebuie sa indeplineasca un set de criterii de mediu si toxicologice, impreuna cu planul de tratare a managementului apelor reziduale pentru orice prelucrare umeda implicata. Un produs textil care poarta eticheta GOTS „organic” trebuie sa contina minimum 95% fibra organica certificata. In cazul in care un produs care poarta eticheta GOTS „fabricata cu organic” trebuie sa contina minimum 70% fibre organice certificate.

Certificarea GOTS acopera intregul proces textil. De asemenea, include practici de munca echitabile si asigurarea ca nu exista substante toxice cunoscute utilizate ca parte a procesului de fabricatie. In concluzie, sigure pentru oameni.


Ce inseamna exact STANDARD 100 by OEKO-TEX


Pentru a obtine o certificare OEKO-TEX® STANDARD 100, materialul textil trebuie sa fie lipsit de peste 100 de substante cunoscute a fi daunatoare pentru sanatatea umana. Standardul ia in considerare urmatoarele:

  • Reglementari legale, cum ar fi interzicerea colorantilor AZO, formaldehida, pentaclorofenol, cadmiu, nichel etc.;
  • Alte substante chimice daunatoare care nu sunt inca reglementate legal;
  • Cerintele din anexele XVII si XIV ale Regulamentului European pentru Produse Chimice REACh, precum si lista de candidati ECHA SVHC;
  • Cerinte din Legea SUA pentru imbunatatirea sigurantei produselor de consum (CPSIA) privind plumbul;
  • Numeroase clase de substante relevante pentru mediu.



De unde poti achizitiona haine pentru copii certificate GOTS si OEKO-TEX® STANDARD 100


Pe Babysharksclub.com poti gasi o gama variata de produse vestimentare de lux pentru copii si bebelusi care au certificate GOTS si OEKO-TEX. Protejeaza-ti copiii achizitionand haine la cele mai inalte standarde de calitate de aici.

RELATED ARTICLES